Η Ελλάδα κινδυνεύει με πρόστιμα για τις χωματερές

on Τρίτη 4 Μαΐου 2010


Η Ελλάδα κινδυνεύει να τιμωρηθεί με πρόστιμο της τάξης των 4 δις ευρώ για τις 318 χωματερές που εξακολουθούν να λειτουργούν, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία».
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Κώστας Καρτάλης τόνισε ότι «Είμαστε ένα βήμα πριν την επιβολή προστίμων από την ΕΕ».
Παρούσα στη συνεδρίαση ήταν η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία διαβεβαίωσε ότι με το συναρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών, καταβάλλονται σημαντικές προσπάθειες, ώστε να επικαιροποιηθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, το σχέδιο δράσης των απορριμμάτων.
Η κ. Μπιρμπίλη με επιστολή που υπογράφει μαζί με τον κ. Ραγκούση, έχει ζητήσει να κλείσουν όλες οι χωματερές μέχρι τον Ιούλιο.
Επίσης, η υπουργός προανήγγειλε νέους φόρους, αλλά και την είσοδο ιδιωτών στα προγράμματα διαχείρισης των επικίνδυνων αποβλήτων.
Απηύθυνε έκκληση στις περιφέρειες να βρεθούν χώροι για τα επικίνδυνα απόβλητα, ειδικά στη νότια Ελλάδα.
Η υπουργός Περιβάλλοντος ήδη θεσμοθετεί κίνητρα για τους δήμους, ώστε να μειώσουν τον όγκο των απορριμμάτων που παραδίδουν στα συστήματα συλλογής.
Σε δύο χρόνια θα τεθούν σε εφαρμογή, προγράμματα ανακύκλωσης που θα προσφέρουν όφελος στο πολίτη, ο οποίος θα πληρώνει τέλη καθαριότητας ανάλογα με τα σκουπίδια που θα παράγει, τόνισε η κ. Μπιρμπίλη.
Στις νέες επιβαρύνσεις, περιλαμβάνεται κυρίως η επιβολή τέλους ταφής αποβλήτων με ενσωμάτωση του περιβαλλοντικού κόστους, με βάση το οποίο θα καθορίζεται και η συνολική τιμολογιακή πολιτική για τα απορρίμματα.
Ο υφυπουργός Εσωτερικών Γ. Ντόλιος, επισήμανε ότι στο πλαίσιο του «Καλλικράτη», θα θεσμοθετηθεί ένας φορέας διαχείρισης απορριμμάτων σε κάθε περιφέρεια.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου