on Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Μεγάλο ερευνητικό πρόγραμμα της ΕΕ για την προστασία των ακτών της Μεσογείου


Συνολικά 23 οργανισμοί από 15 ευρωπαϊκές χώρες θα συνεργαστούν στο ερευνητικό πρόγραμμα Pegaso που θα μελετήσει και θα προτείνει μέτρα για την προστασία των ακτών της Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών ακτών. Στο πρόγραμμα συμμετέχει και το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ). Οι ερευνητές θα εξετάσουν την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά του Αιγαίου, τη βόρεια ακτή της Αδριατικής (όπου η άνοδος της στάθμης της θάλασσας απειλεί τη Βενετία, το Δέλτα του Νείλου, την ακτή του Μαρόκου, τη βόρεια ακτή του Λιβάνου, το δέλτα του Ροδανού στη Γαλλία, το δέλτα του Δούναβη, την ακτή της Σεβαστούπολης, τον κόλπο του Γκαμπές στη Γεωργία και άλλες περιοχές.
Το ερευνητικό πρόγραμμα αναμένεται να ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο του 2014. Αναμένεται να κοστίσει συνολικά 8,97 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 7 εκατ. θα προέλθουν από το 7ο Πρόγραμμα-Πλαίσιο για την Έρευνα της ΕΕ . Το συντονισμό έχει αναλάβει το Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης.

Μεταξύ άλλων, το Pegaso θα δημιουργήσει μια ενιαία βάση δεδομένων και ένα κοινό σύστημα διοίκησης με στόχο την υλοποίηση του Πρωτοκόλλου για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση της Παράκτιας Ζώνης της Μεσογείου (ICZM), το οποίο υπεγράφη το 2008 από 21 χώρες.

Η πρωτοβουλία Pegaso (People for Ecosystem Based Governance in Assessing Sustainable Development of Ocean and Coast) θα ανοίξει το δρόμο για την υλοποίηση των πολιτικών του Πρωτοκόλλου, οργανώνοντας τα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με τις ακτές της Μεσογείου και δημιουργώντας έναν πλήρη «Άτλαντα» της Μεσογείου Θάλασσας.

Όλα αυτά αναμένεται να οδηγήσουν στη δημιουργία του πρώτου ευρωπαϊκού-μεσογειακού δικτύου για τη συλλογή επιστημονικών δεδομένων, στατιστικών στοιχείων, δορυφορικών εικόνων, χρήσεων γης, πυρκαγιών κλπ. Σε επόμενη φάση, το Pegaso θα στρέψει την προσοχή του στην Μαύρη Θάλασσα, αξιοποιώντας την εμπειρία που θα έχει ήδη αποκομίσει από την Μεσόγειο.
To πρόγραμμα θα ξεκινήσει επίσημα σε ειδική συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στη Βενετία το διάστημα 12-14 Απριλίου, με τη συμμετοχή 60 ερευνητών διαφόρων ειδικοτήτων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου