on Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Οδηγός ΙΧ απέφυγε σύγκρουση με αρκούδα


Μία μεγαλόσωμη αρκούδα προσπάθησε να διασχίσει το οδόστρωμα ξημερώματα Κυριακής του Πάσχα, 4 Απριλίου όταν ήρθε αντιμέτωπη με διερχόμενο όχημα το οποίο κινούνταν με μεγάλη ταχύτητα στο επαρχιακό δίκτυο του ΔΔ Φελλίου Γρεβενών, κοντά σε δασική περιοχή.
Η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης για την Αρκούδα της Καλλιστώς ειδοποιήθηκε αμέσως από την Τροχαία Γρεβενών και έσπευσε στην περιοχή.
Σύμφωνα με την μαρτυρία του ίδιου του οδηγού, η αρκετά μεγαλόσωμη αρκούδα διέσχιζε το δρόμο, όταν ο οδηγός την αντιλήφθηκε την τελευταία στιγμή (λόγω χαμηλής ορατότητας, στροφής και μεγάλης ταχύτητας) και με επικίνδυνο ελιγμό κατάφερε να την αποφύγει ρίχνοντας το όχημα στο πρανές του δρόμου και παρασύροντας ένα δένδρο.
Η σύγκρουση με το μεγαλόσωμο θηλαστικό θα απόβαινε πιθανότατα μοιραία, τουλάχιστον για τη ζωή της αρκούδας αν όχι και για τη ζωή του ίδιου του οδηγού.
Κατά την αυτοψία που έγινε από την ομάδα της Καλλιστώς, δεν διαπιστώθηκαν ίχνη ή σημάδια τραυματισμού του ζώου. Ο οδηγός, παρά το σοκ που υπέστη είναι και αυτός καλά στην υγεία του.
Όπως φαίνεται, η άφιξη της άνοιξης και το ξύπνημα των αρκούδων από το χειμέριο ύπνο ξανά θέτει τη ζωή τους σε κίνδυνο.
Το 2009 μετρήσαμε δέκα τροχαία περιστατικά με θύματα αρκούδες ενώ το παραπάνω περιστατικό είναι το τρίτο μέχρι τώρα για το 2010.
Η Καλλιστώ επαναφέρει συνεχώς (με υπομνήματα και συναντήσεις με εκπροσώπους των αρμόδιων υπουργείων) το ζήτημα τόσο της κατάλληλης περίφραξης των αυτοκινητοδρόμων (Εγνατία οδός) σε περιοχές παρουσίας αρκούδας, όσο και την ανάγκη τοποθέτησης κατάλληλης σήμανσης στο παλιό εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, ώστε οι οδηγοί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ιδιαίτερα κατά τις νυχτερινές ώρες και να τηρούν τα όρια ταχύτητας.
Είναι σημαντικό να τονίσουμε πως ακόμα εκκρεμεί η ολοκλήρωση τοποθέτησης κατάλληλης περίφραξης στην Εγνατία Οδό (τμ. Γρεβενά-Μέτσοβο) και κυρίως στους κάθετους άξονες ώστε οι αρκούδες να μην μπορούν να περάσουν στον αυτοκινητόδρομο.
Σε αναμονή και της ανταπόκρισης των αρμόδιων υπουργείων για την επίλυση του προβλήματος των τροχαίων με θύμα ένα απόλυτα προστατευόμενο είδος, η Καλλιστώ συνεχίζει να προσπαθεί για την προστασία της αρκούδας στην Ελλάδα και τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων.
Σε συνεργασία μάλιστα με τη Νομαρχία Γρεβενών, η Καλλιστώ πραγματοποιεί πρόγραμμα LIFE (LIFE07NAT/GR/000291) στην περιοχή με σκοπό μεταξύ άλλων και τη λειτουργία της ομάδας άμεσης επέμβασης για την αρκούδα, ώστε να διαχειρίζεται και να αντιμετωπίζει ανάλογα περιστατικά.
Πηγή: Καλλιστώ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου