on Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Σοβαρά τραυματισμένη μεσογειακή φώκια στο Μαντούδι Ευβοίας

Η Ομάδα Διάσωσης της MOm βρέθηκε μπροστά σε ένα ιδιαίτερα σκληρό θέαμα, όταν έφτασε το πρωί της Τρίτης 27 Απριλίου, στην παραλία Κρύα Βρύση στο Μαντούδι της Εύβοιας, μετά από ειδοποίηση των Λιμενικών Αρχών της περιοχής.
Μια νεαρή αρσενική μεσογειακή φώκια, ηλικίας περίπου 4 μηνών, έφερε διαμπερές τραύμα στο κεφάλι που διέσχιζε τη ρινική κοιλότητα. Η Ομάδα Διάσωσης της MOm σε συνεργασία με την Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, υπό την καθοδήγηση της κτηνιάτρου καθηγήτριας Νατάσσας Κομνηνού, παρείχαν στο άτυχο ζώο τις πρώτες βοήθειες και αρχική φαρμακευτική αγωγή για τα τραύματά του.
Μετά από την εξέταση που πραγματοποιήθηκε στην αρσενική Monachus monachus, εκτιμήθηκε από τους εξειδικευμένους επιστήμονες της MOm και της Κτηνιατρικής Σχολής Θεσσαλονίκης ότι πρόκειται για τραύμα από πυροβολισμό.
Η MOm από την πρώτη στιγμή έστησε άμεσα μια ολόκληρη επιχείρηση για τη διάσωση του άτυχου ζώου. Αφού το παρακολούθησε στενά για ένα 24ωρο, σε άμεση συνεργασία με τις Λιμενικές Αρχές Μαντουδίου και σε συνεννόηση με την Κτηνιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης, έκρινε ότι πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό περιστατικό που όμοιό του δεν έχει αντιμετωπιστεί στο παρελθόν.
Η νεαρή μεσογειακή φώκια μεταφέρεται σήμερα, Τετάρτη 28 Απριλίου, εκτάκτως στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις αίματος και να βγουν ακτινογραφίες του τραύματος για να εκτιμηθεί πλήρως η κατάστασή του και να γίνει κάθε απαραίτητη ενέργεια ώστε εάν είναι δυνατό να διασωθεί.
Δυστυχώς το συγκεκριμένο περιστατικό έρχεται να προστεθεί στον κατάλογο των μεσογειακών φωκών που έχουν πέσει θύματα του ανθρώπινου παράγοντα τα τελευταία 20 χρόνια και το οποίο παρουσιάζει έξαρση τους τελευταίους 4 μήνες.
Πιο συγκεκριμένα από την 1/1/2010 έως και τις 19/04/2010 συγκεντρώθηκαν μέσω του Εθνικού Δικτύου Διάσωσης και Συλλογής Πληροφοριών της MOm, 44 πληροφορίες για παρατηρήσεις μεσογειακής φώκιας σε όλη την Ελλάδα από τις οποίες οι 11 αφορούσαν σε νεκρά ζώα, για 4 εκ των οποίων υπήρχαν ενδείξεις για ηθελημένες θανατώσεις. Για την εξάλειψη του συγκεκριμένου φαινομένου, έχει κατατεθεί στο ΥΠΕΚΑ και στο ΥΠΑΑΤ από τη MOm “Σχέδιο Δράσης” που εκπονήθηκε από τη MOm, το WWF Ελλάς και το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας Καβάλας, ζητώντας την άμεση υιοθέτησή του και τη θεσμική κατοχύρωση και εφαρμογή των προτεινόμενων μέτρων του από την Πολιτεία.
Το Δίκτυο Διάσωσης Μεσογειακής Φώκιας της MOm που καλύπτει όλη την Ελλάδα υποστηρίζεται από το Ίδρυμα Μποδοσάκη και τους υποστηρικτές της οργάνωσης. Για το περιστατικό αυτό και τις πρώτες ενέργειες της όλης επιχείρησης διάσωσης του συγκεκριμένου ζώου, θα απαιτηθούν έκτακτοι πόροι. Στο site της MOm (www.mom.gr) και στο τηλέφωνο 210 5222888, μπορείτε να ενημερωθείτε για το πρόγραμμα συμβολικής υιοθεσίας μεσογειακής φώκιας και να βοηθήσετε έτσι και εσείς στην προσπάθεια διάσωσης της άτυχης νεαρής φώκιας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου