Δρακότρυπα

on Κυριακή 28 Μαρτίου 2010

Φύση

--------------------------------------------------------------------------------
Η Δρακότρυπα απέχει 28 χιλιόμετρα από την Καρδίτσα και 23 χιλιόμετρα από τα Τρίκαλα (σε απόλυτες αποστάσεις) και βρίσκεται σε υψόμετρο 650μ, στους πρόποδες των βουνών του Τύμπανου (1.800μ) και της Καραβούλας (1862μ).
Οι συγκεκριμένες βουνοκορφές ανήκουν στα Άγραφα δηλαδή στη νότια απόληξη της οροσειράς της Πίνδου. Σε απόσταση μόλις λίγων χιλιομέτρων, πίσω από τα βουνά του χωριού περνάει ο δεύτερος μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας, ο Ασπροπόταμος (Αχελώος).

Χλωρίδα:
Η χλωρίδα του χωριού αλλά και των βουνών που το περιβάλλουν είναι πλούσια τόσο σε γνωστά είδη της ελληνικής μας χλωρίδας όσο και σε σπάνια είδη! Oι διάφοροι οικισμοί του χωριού (Τρυγόνα, Σπάθες, Τσαρούχι, Αη-Γιάννης, Λιμούρια, Μηλιές, Κεραμαριώ) είναι γεμάτοι από καστανιές, πλατάνια, γαύρο, δρύς, αγριοκαρυδιές, αμυγδαλιές, αγριομουριές, κουτσουπιές, φουντουκιές, αγριοσυκιές, αγριοκορομηλιές, αγριοκερασιές, αγριοδαμασκηνιές, αγριομηλιές, ιτιές και διάφορα άλλα αυτοφυή είδη.
Ανεβαίνοντας πιο ψηλά, στα βουνά της Δρακότρυπας κυριαρχεί το έλατο (Αbies alba) σε συνδυασμό με την καστανιά (Castanea sativa) αλλά και το πλατάνι (Platanus orientalis), δημιουργώντας φανταστικές εικόνες όλο το χρόνο και ιδιαίτερα το Φθινόπωρο! Το μέρος προσφέρεται για ορειβασία, για ποδηλασία ακόμα και για αναρρίχηση σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Τα πλούσια φυσικά τοπία σε συνδυασμό με την εναλλαγή των καιρικών συνθηκών δημιουργούν και αναπαράγουν εικόνες για φωτογραφία....

Φαρμακευτικά και Αρωματικά Φυτά:
Επίσης η περιοχή είναι γεμάτη από φαρμακευτικά-αρωματικά φυτά η αλλιώς βότανα. Πολλά από αυτά είναι: Η γνωστή σε όλους μας ρίγανη, το χαμομήλι, ραδίκι, τσάι του βουνού, βάλσαμο, λεβάντα, μελισσόχορτο, μαντζουράνα, βαλεριάνα, απήγανος, αγριάδα, βιόλα, μήκων (παπαρούνα), μικρομέρια (άγριο τσάι, τραγορίγανη), βίνκα , σαμπούκος (κουφοξυλιά), σαλβιά, σπάρτο, σταυράγκαθο, πασχαλιά, αμάραντο, αγριοτριανταφυλλιά!

Μανιτάρια:
Στα δάση του χωριού έχουν παρατηρηθεί διάφορα είδη μανιταριών φαγώσιμα και μη για συλλογή κατά τη διάρκεια του έτους. Επίσης έχουν παρατηρηθεί και σπάνια εντυπωσιακά μεν αλλά δηλητηριώδη μανιτάρια όπως το Amanita Muscaria, ένα από τα πιο σπάνια είδη μανιταριού της χώρας...

Πανίδα:
Πλούσια και η πανίδα της περιοχής! Μπορεί κάνεις να δει τα συνηθισμένα είδη όπως η αλεπού, το κουνάβι, ο ασβός ,σκίουρος , χελώνα, σκαντζόχοιρος, νυφίτσα, λαγός, αγριοκούνελο, σαλαμάνδρα, δασομυωξός, ασπάλακας, τυφλασπάλακας (τυφλοπόντικας) και διάφορα άλλα πιο σπάνια... όπως ο λύκος, το τσακάλι και ο αλπικός τρίτωνας! Όμως είναι κρίσιμο να αναφέρουμε πως κατά καιρούς από αναφορές των κατοίκων παρουσιάζονται συχνά ζαρκάδια (Capreolous capreolous) και πιο σπάνια ελάφια (Cervus elaphus). Τέτοια είδη είναι δείκτης περιβάλλοντος που μας δείχνουν πως το οικοσύστημα της περιοχής είναι σε καλή κατάσταση!

Στην περιοχή επίσης υπάρχει ένας ικανοποιητικός πλυθησμός αγριογούρουνου, από αναφορές κυνηγών αλλά και από διάφορα ίχνη που έχουν παρατηρηθεί μέσα στα δάση.. Ένα ακόμα σπάνιο είδος που φιλοξενείται στα δάση του χωριού μας είναι και η αρκούδα (Ursus arctos) αφού η περιοχή για το συγκεκριμένο είδος είναι πέρασμα για τα δάση της υπόλοιπης οροσειράς της Πίνδου...
Όσον αφορά την ορνιθοπανίδα της περιοχής υπάρχουν διάφορα είδη γερακιού, διάφορα είδη αετών, κούκοι, νυχτοπούλια, πέρδικες, ορτύκια, κότσυφες, καρακάξες, αλκυόνες, μελισσουργοί, συκοφάγοι και γενικά σχεδόν κάθε είδος μικρού και μεσαίου μεγέθους πτηνού, τόσο για παρατήρηση όσο και για κυνήγι. Σπουδαίο είναι να αναφέρουμε πως την Άνοιξη κατά τη περίοδο της νύχτας γίνετε ένα ξεφάντωμα τραγουδιού από τα αηδόνια...

Νερό:
Τα νερό στη Δρακότρυπα είναι άφθονο. Οι πηγές πολλές και οι βρύσες παντού, από το κέντρο του χωριού μέχρι και την καρδιά του δάσους, κληρονομιά από την έντονη κτηνοτροφική και αγροτική δραστηριότητα τις περασμένες δεκαετίες! Τα νερά της Δρακότρυπας στο μεγαλύτερο βαθμό είναι υπόγεια γι' αυτό και η ύπαρξη πολλών πηγών μέσα στο δάσος! Επίσης στην τοποθεσία "Καλφών'" υπάρχουν πηγές ιαματικών νερών!


Το χωριό το διασχίζει και χειμαροπόταμος όπου παλιότερα λειτουργούσε και νερόμυλος. Συγκεκριμένα ο χειμαροπόταμος του χωριού αφου έχει διασχίσει μία σημαντική απόσταση από τα ψηλά όρη του Τυμπάνου συνεχίζει τη ροή του κατά μήκος του οικισμού Σπάθες και του γειτονικού χωριού Βατσουνιάς -όπου οι κάτοικοι τους τα διαχειρίζονται για την καλλιέργεια των χωραφιών τους μιας και η περιοχή αποτελείται από πλήθος χωραφιών -όπου τελικά αποθέτει τα νερά του στο ποταμό Πάμισο (Μπλιούρης). Ο συγκεκριμένος με τη σειρά του αφού βέβαια έχει ενισχυθεί με τα νερά του χειμαροπόταμου της Οξυάς και άλλων μικρότερων ή μεγαλύτερων χειμάρρων της ευρύτερης περιοχής καταλήγει στον ποταμό Πηνειό. Αξίζει μια βόλτα στο χειμαροπόταμο οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. Ξεκινώντας από χαμηλά και ανεβαίνοντας προς το μέρος που πηγάζει το νερό, ανακαλύπτει κανείς μια μαγική διαδρομή που αρχίζει με τη δροσιά της σκιάς των πλατάνων και τις μικρές φυσικές λίμνες και καταλήγει ψηλά στα βουνά σε τοπία με αλπικό πια χαρακτήρα.


Ένα ακόμη στοιχείο που συμπληρώνει τη φυσική ομορφιά του τόπου μας είναι και η ύπαρξη ενός μικρού αλλά άξιου παρατήρησης καταρράκτη που βρίσκεται καλά κρυμμένος στα δάση ελάτης του χωριού, σε σημείο αρκετά δύσβατο λόγω απότομης κλίσης του εδάφους της περιοχής. Στο σημείο μπορεί να φτάσει κανείς διανύοντας μια απόσταση περίπου μίας ώρας με τα πόδια ή μερικών λεπτών με αυτοκίνητο από δασικό δρόμο.


Τέλος στη θέση Αλωνάτη υπάρχει και σπήλαιο στο οποίο οφείλει το χωριό το όνομα του, γιατί εκεί πιστεύεται ότι κατοικούσε ένας δράκος. Τελευταία με ενέργειες των κατοίκων προσπαθεί να αναδειχθεί η ομορφιά του και να γίνει προσβάσιμο στο ευρύ κοινό.

Τα ομορφα τοπία του χωριού μας με τα πλούσια νερά του και την απέραντη θέα δίνουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για αναψυχή στον επισκέπτη.
Όλα αυτά τα στοιχεία και άλλα τόσα συνθέτουν την γεμάτη χρώματα Δρακότρυπα που σας περιμένει να ανακαλύψετε τις φυσικές της ομορφιές...


--------------------------------------------------------------------------------

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου