Πείτε στη Nestlé πως τα δάση χρειάζονται κι αυτά ένα διάλειμμα

on Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

Μάρτιος 17, 2010

Η Nestlé χρησιμοποιεί φοινικέλαιο που παράγεται στα κατεστραμμένα δάση της Ινδονησίας! Αυτή η καταστροφή φέρνει κοινωνικές και ανθρωπιστικές αδικίες, την εξαφάνιση των τελευταίων ουραγκοτάγκων και συμβάλει στις κλιματικές αλλαγές.


Σήμερα το πρωί περίπου 100 ακτιβιστές της Greenpeace διαμαρτυρήθηκαν μπροστά από κεντρικά γραφεία και εργοστάσια της Nestlé στη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Μεγάλη Βρετανία. Ταυτόχρονα ξεκίνησε μεγάλη κινητοποίηση καταναλωτών σε όλο τον κόσμο. Ο λόγος; Η Nestlé χρησιμοποιεί φοινικέλαιο που παράγεται στα κατεστραμμένα δάση της Ινδονησίας.

Ποιο είναι το πρόβλημα;

Παγκοσμίως, η ζήτηση για φοινικέλαιο έχει αυξηθεί τόσο πολύ που οι εταιρείες που το εμπορεύονται ισοπεδώνουν όλο και μεγαλύτερες εκτάσεις δάσους στην Ινδονησία με σκοπό να το μετατρέψουν σε φυτείες για την παραγωγή φοινικέλαιου. Μπορεί τα δάση της Ινδονησίας να μην είναι τόσο γνωστά αλλά είναι τόσο σημαντικοί πνεύμονες για τον πλανήτη και για μας όσο και ο Αμαζόνιος. Η Ινδονησία κατάφερε να μπει στα Ρεκόρ Γκίνες ως η μόνη χώρα που χάνει το 2% των δασών της κάθε χρόνο. Αυτή η καταστροφή φέρνει κοινωνικές και ανθρωπιστικές αδικίες, την εξαφάνιση των τελευταίων ουραγκοτάγκων και συμβάλει στις κλιματικές αλλαγές. Λόγω της καταστροφής των αρχέγονων δασών της, η Ινδονησία είναι η τρίτη χώρα σε σειρά μετά τις Η.Π.Α και την Κίνα σε εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Απίστευτο; Κι όμως, η αποδάσωση ευθύνεται για το 1/5 των συνολικών εκπομπών και είναι χειρότερη από τις εκπομπές όλων των αυτοκινήτων, φορτηγών και αεροπλάνων μαζί.

H Nestlé είναι η μεγαλύτερη εταιρεία τροφίμων και ροφημάτων σε όλο το κόσμο και χρησιμοποιεί φοινικέλαιο για μια μεγάλη γκάμα προϊόντων, συμπεριλαμβανομένου και του KitKat. Η ίδια η εταιρεία ομολογεί πως έχει σχεδόν διπλασιάσει την ετήσια χρήση φοινικέλαιου μέσα στα τελευταία τρία χρόνια.

ΤΙ πρέπει να κάνει η Nestlé;

Η Greenpeace παρουσίασε μια νέα έκθεση που αποδεικνύει τη σύνδεση ανάμεσα στη Nestlé και εταιρείες παραγωγής φοινικέλαιου, όπως η Sinar Mas, οι οποίες επεκτείνουν τις φυτείες τους μέσα στα τροπικά δάση. Αυτές οι πληροφορίες δεν είναι νέες για τη Nestlé. Η Greenpeace έχει επικοινωνήσει με την Nestlé αρκετές φορές παρουσιάζοντας αποδείξεις για τις πρακτικές της Sinar Mas, όμως η Nestlé συνεχίζει να αγοράζει φοινικέλαιο από αυτή την εταιρεία. Άλλες μεγάλες εταιρείες έχουν σταματήσει να αγοράζουν φοινικέλαιο από την Sinar Mas, όπως η Unilever η οποία ακύρωσε συμβόλαιο ύψους 30 εκατομμυρίων δολαρίων πέρσι και η Kraft η οποία ακύρωσε το συμβόλαιό της τον περασμένο μήνα.

Η Nestlé πρέπει να σταματήσει την προμήθεια φοινικέλαιου από κατεστραμμένα δάση. Εξαιτίας του μεγέθους και της επιρροής της, η Nestlé οφείλει να δώσει το καλό παράδειγμα αντί να προμηθεύεται φοινικέλαιο από εταιρείες όπως η Sinar Mas, που καταστρέφουν τα δάση της Ινδονησίας. Η Sinar Mas είναι η μεγαλύτερη παραγωγός φοινικέλαιου στην Ινδονησία και προμηθεύει πολλές εταιρείες τροφίμων, ροφημάτων, καλλυντικών και βιοκαυσίμων διεθνώς, συμπεριλαμβανομένης και της Nestlé. Η Sinar Mas όμως παραβαίνει το νόμο καταστρέφοντας προστατευόμενα δάση στην Ινδονησία.

Ζητάμε από τη Nestlé να σταματήσει να αγοράζει φοινικέλαιο από εταιρείες που καταστρέφουν τροπικά δάση, να ακυρώσει τα συμβόλαια με τους χειρότερους προμηθευτές όπως η Sinar Mas και να δεσμευτεί μαζί με τη βιομηχανία φοινικέλαιου και την κυβέρνηση της Ινδονησίας για την προστασία του δάσους της χώρας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου